SALSA
DE TOMATILLOS VERDES PICANTE
Het is leuk om tomatillos zelf te zaaien, in een grote pot of in de volle grond. Het zijn echte Mexicanen, dus ze houden van een zonnig plekje.
Tomatillos, zo heten ze in Mexico en ze maken er een overheerlijke Salsa Verde
(groene saus) van. Maar het zijn helemaal geen tomaten; het zijn de vruchten
van een neefje van 'onze' Lampionplant (Physalis alkekengi), je weet wel met
van die oranje lampionnetjes, die ook wel in droogboeketten worden verwerkt.
De
Tomatillo (Physalis philadelphica, synoniem
P. ixocarpa) is inheems in Mexico en
Midden-Amerika. Al
voor de verovering van Mexico door de Spanjaarden, werd hij
geteeld en gegeten
door de Azteken en de Maya’s. De Spanjaarden brachten de plant naar Europa,
waar hij het goed deed. Maar toen de tomaat het Iberisch Schiereiland eenmaal
bereikt had, was het afgelopen met de tomatillo en langzamerhand werd het een
vergeten groente. De tomatillo is echter niet meer weg te denken uit de
Mexicaanse keuken. Salsa de Tomatillos
Verdes Picante neemt bij vrijwel iedere maaltijd een prominente plaats in
op tafel.
Uit
eigen ervaring weet ik: heerlijk zijn ze! Alleen ze zijn zeer moeilijk te krijgen; eigenlijk
alleen in blik en dan moet je nog alles uit de kast halen om ze te vinden.
Maar
je kan ze gemakkelijk zelf uit zaad opkweken. Hoewel het dus geen tomaten zijn,
is de teelt vrijwel hetzelfde. Het valt ook het niet mee om aan zaden te komen. Zelf laat ik ieder jaar wat uit Mexico komen: ze doen het hier prima in grote potten.
DE
TEELT
Binnenshuis voorzaaien in maart-april en buiten uitplanten
midden tot eind mei, in ieder geval na de IJsheiligen. Als je ze in de volle grond zet is de plantafstand 50-60 cm.
De groene vruchten zijn 5 - 7 cm groot en worden gebruikt als basis voor
Salsa Verde, een traditionele Mexicaanse saus met koriander en chilipepers.
Het zijn zorgeloze groeiers met een grote productiviteit.
Dit is hem dan de salsa de tomatillos verdes, maar:
si es picante!
Ingrediënten voor de
saus:
5-6 tomatillos
1 teentje knoflook
2 groene pepers of minder, zonder zaadlijsten, want
die maken het ‘heet’
olijfolie
verse koriander
zout naar smaak
Bereiding:
Verwijder de jasjes van de tomatillos en was ze
goed; ze zijn kleverig.
Als ze vers zijn moeten ze even gekookt worden, niet
te lang, ze mogen niet openbarsten, anders verliezen ze hun smaak. Kook ze
samen met de pepertjes.
Doe ze in de blender (staafmixer gaat ook) + de
knoflook en het zout.
Giet er zoveel olijfolie bij tot een enigszins
gebonden saus ontstaat (cremosa zeggen de Mexicanen).
Op het laatst een handje verse koriander toevoegen.
Heerlijk op een broodje
kaas of vleeswaren, of bij de barbecue met een (zelfgemaakte) tortilla!:
Als je tomatillos nog
niet rijp zijn: het recept is ook te maken met gewone tomaatjes.
Een paar weetjes
tot slot:
Bijen zijn gek op
de bloemetjes van de tomatillo maar slakken ook, evenals bladhaantjes, maar verder
is de plant vrij ongevoelig voor ziektes.
Tomatillos zijn weerbestendiger dan tomaten.
Ik heb wel eens gehoord dat ze gek zijn
op aftreksels van de smeerwortel.
Als hun jas begint
te verkleuren en op droog papier lijkt en de vrucht is nog groen, dan is het tijd
om te oogsten.
Tekst Ruud de Laat: quiubo23@gmail.com
Bronnen: Wikipedia
Ruud de LaatTekst Ruud de Laat: quiubo23@gmail.com
Bronnen: Wikipedia
Geen opmerkingen:
Een reactie posten