maandag 8 april 2013

TORTILLINAS

Dit is het derde verhaal over Tortillas. Ditmaal mijn vertaling over Tortillas gemaakt van volkorenmeel en tarwebloem oftewel Tortillinas, met een vulling van groenten en rundvlees, geschreven door Gabriela in haar website www.gabrielaclavoycanela.com:

                      
                        TORTILLINAS MET GROENTE, RUNDVLEES EN AVOCADO
 



Na de Maïstortillas en de Graantortillas nu aandacht voor Tortillinas zoals ze in Mexico heten. Meestal zijn ze gemaakt van tarwebloem, maar in dit recept maak ik ze van 50% volkorenmeel en 50% tarwebloem. 
In mijn geschiedenis over Maïstortillas vertelde ik al over het grote aantal tortillas die in  Mexico bestaan, dus Tortillinas moeten niet verward worden met Graantortillas, die gemaakt worden van volkoren tarwemeel en genixtamiliseerd maïsmeel
.

Tortillinas worden gemaakt van volkoren tarwemeel en de bereiding kost wat tijd, maar dat loont de moeite, want ze zijn heerlijk om taco's met vlees en groente van te maken of de populaire "sincronizadas' met ham en kaas.

Twee jaar geleden vertelde Nora, van haar blog Gusta Usted  (http://www.gustausted.com) mij dat in het Noorden van Mexico een elektrisch apparaat verkocht werd om tortillinas mee te maken. Omdat 'de masa' (het deeg) enigszins  veerkrachtig blijft, wordt je best een beetje moe als je tortillinas met een deegroller of met een tortillapers maakt. Maar het lukt natuurlijk wel.  In elk geval, zo'n apparaat wilde ik wel, dus een jaartje geleden heb ik hem maar gekocht via internet en hij bevalt me uitstekend.
  

Op het internet heb ik verschillende merken met elkaar vergeleken en ik heb gekozen voor het apparaat van 'Máquinas González'. Zij verkopen in heel Mexico en ook naar het buitenland. Ik heb al eerder verteld dat ik op dit blog voor geen enkel merk reclame maak, maar dat ik mijn eigen ervaring met welk product dan ook, wèl bekend wil maken. Omdat ik stomverbaasd ben door de goede service van deze firma, die in een andere staat van het land gevestigd is, vermeld ik het dus toch maar. 's Morgens had ik het geld overgemaakt en dezelfde middag werd de 'tortilladora electrica' al per bode thuisbezorgd. Twee dagen later heb ik hem voor de eerste keer gebruikt.

Er bestaan ook andere bekende merken. Nora gebruikt bijvoorbeeld het merk Ispasa om haar tortillinas mee te maken. Zij zegt dat die haar prima bevalt. 
 

Maar nu zal ik jullie vertellen hoe ik mijn tortillinas maak van 50% volkorenmeel en 50%  tarwebloem.

Ingrediënten voor 24 tortillinas:

300 gr. tarwebloem
300 gr. volkorenmeel
2 tl. zout
1/2 tl. bakpoeder
50 gr. plantaardige olie
ongeveer 200 ml. heet water


N.B. Je kan voor dit recept ook alléén tarwebloem gebruiken; je hebt dan minder water nodig.


Bereiding:
- Eerst vetten we de platen in met wat olie en een velletje keukenpapier. We zetten het apparaat aan en laten hem opwarmen, terwijl we het deeg maken.


- Voor het deeg: doe de droge bestanddelen in een kom, voeg toe de olie en een beetje heet water. Vermeng alles goed (pas op voor je handen, begin met een lepel) en kneed het mengsel gedurende 2 minuten. Het deeg moet niet te droog en niet te slap zijn.



- Maak bolletjes van 35 - 40 gram:
 




- Leg een bolletje in het apparaat en maak het iets plat:


- En druk de delen op elkaar met twee handen (omdat ik de foto moest maken ging dat niet, haha), gedurende ongeveer 10 seconden:


                           - En we hebben onze tortillina klaar om af te bakken:

 P.S. deze tortillinas zijn nog ongebakken. Het apparaat maakt ze alleen plat en klaar om te bakken of om ze in de koelkast of in de vriezer te bewaren.


                                     - Ik leg ze op een rek, zodat ze kunnen afkoelen:

                             - Klaar om ze te bewaren of te bakken:


- Ik bewaar ze in een zakje in de koelkast, om ze later te bakken en warm te kunnen serveren. Ze blijven zo wel een week goed (hoewel ze bij ons altijd in 2 of 3 dagen  op zijn).



- Als we ze willen eten, bakken we ze op een plaat of in een koekenpan. We keren ze 1, 2, 3 keer zodat ze goed gaar zijn:


- na het bakken kun je ze het beste in een mandje doen, in een doek en met een deksel erop. Door de warmte blijven ze zacht en soepel.


Nu maken we er nog een smakelijke vulling bij:

- draadjesvlees met ui, knoflook, zout, laurier en een runderbouillonblokje
- slablaadjes
- tomaat in blokjes
- geraspte wortel
- gekookte doperwtjes
- een scheutje appelazijn
- avocado
- optioneel: salsa de tomatillos (verdes)




Trek in een taco? ;)



Tekst en foto's: info@gabrielaclavoycanela.com

Vertaling Ruud de Laat: quiubo23@gmail.com

























zondag 7 april 2013

SALSA DE TOMATILLOS VERDES



SALSA DE TOMATILLOS VERDES PICANTE

Het is leuk om tomatillos zelf te zaaien, in een grote pot of in de volle grond. Het zijn echte Mexicanen, dus ze houden van een zonnig plekje.


Tomatillos, zo heten ze in Mexico en ze maken er een overheerlijke Salsa Verde (groene saus) van. Maar het zijn helemaal geen tomaten; het zijn de vruchten van een neefje van 'onze' Lampionplant (Physalis alkekengi), je weet wel met van die oranje lampionnetjes, die ook wel in droogboeketten worden verwerkt. 


De Tomatillo (Physalis philadelphica, synoniem P. ixocarpa) is inheems in Mexico en Midden-Amerika. Al voor de verovering van Mexico door de Spanjaarden, werd hij geteeld en gegeten door de Azteken en de Maya’s. De Spanjaarden brachten de plant naar Europa, waar hij het goed deed. Maar toen de tomaat het Iberisch Schiereiland eenmaal bereikt had, was het afgelopen met de tomatillo en langzamerhand werd het een vergeten groente. De tomatillo is echter niet meer weg te denken uit de Mexicaanse keuken. Salsa de Tomatillos Verdes Picante neemt bij vrijwel iedere maaltijd een prominente plaats in op tafel.

Uit eigen ervaring weet ik: heerlijk zijn ze! Alleen ze zijn zeer moeilijk te krijgen; eigenlijk alleen in blik en dan moet je nog alles uit de kast halen om ze te vinden.


Maar je kan ze gemakkelijk zelf uit zaad opkweken. Hoewel het dus geen tomaten zijn, is de teelt vrijwel hetzelfde. Het valt ook het niet mee om aan zaden te komen. Zelf laat ik ieder jaar wat uit Mexico komen: ze doen het hier prima in grote potten.


DE TEELT
Binnenshuis voorzaaien in maart-april en buiten uitplanten midden tot eind mei, in ieder geval na de IJsheiligen. Als je ze in de volle grond zet is de plantafstand 50-60 cm.
De groene vruchten zijn 5 - 7 cm groot en worden gebruikt als basis voor Salsa Verde, een traditionele Mexicaanse saus met koriander en chilipepers.
Het zijn zorgeloze groeiers met een grote productiviteit. 


 


Dit is hem dan de salsa de tomatillos verdes, maar: si es picante! 

 
                                    
Ingrediënten voor de saus:
5-6 tomatillos
1 teentje knoflook
2 groene pepers of minder, zonder zaadlijsten, want die maken het ‘heet’
olijfolie
verse koriander
zout naar smaak


Bereiding:

Verwijder de jasjes van de tomatillos en was ze goed; ze zijn kleverig.
Als ze vers zijn moeten ze even gekookt worden, niet te lang, ze mogen niet openbarsten, anders verliezen ze hun smaak. Kook ze samen met de pepertjes.
Doe ze in de blender (staafmixer gaat ook) + de knoflook en het zout.


Giet er zoveel olijfolie bij tot een enigszins gebonden saus ontstaat (cremosa zeggen de Mexicanen).
Op het laatst een handje verse koriander toevoegen.

Heerlijk op een broodje kaas of vleeswaren, of bij de barbecue met een (zelfgemaakte) tortilla!:


 Als je tomatillos nog niet rijp zijn: het recept is ook te maken met gewone tomaatjes.



Een paar weetjes tot slot:

Bijen zijn gek op de bloemetjes van de tomatillo maar slakken ook, evenals bladhaantjes, maar verder is de plant vrij ongevoelig voor ziektes.

Tomatillos zijn weerbestendiger dan tomaten.

Ik heb wel eens gehoord dat ze gek zijn op aftreksels van de smeerwortel. 

Als hun jas begint te verkleuren en op droog papier lijkt en de vrucht is nog groen, dan is het tijd om te oogsten.

Tekst Ruud de Laat: quiubo23@gmail.com

Bronnen: Wikipedia
                 Ruud de Laat